Hoe reinig je sextoys het beste?

hoe reinig je sextoys blog

Veel voorkomende vraag is  “hoe reinig je je sextoys het beste?”

Daar gaan we hier een antwoord op geven!

Om te beginnen: hou je speeltjes altijd zo schoon mogelijk. Schoonmaken doe je iedere keer nadat je ze gebruikt hebt, eventueel ook voor gebruik, als je dat wilt doen voor je eigen gemoedsrust.

Veel speeltjes hebben randjes, hoekjes en kantjes waar van alles tussen kruipt. Als je dat laat opdrogen, word schoonmaken een stuk zwaarder.

Wat gebeurt er als je je sekspeeltje niet schoonmaakt?

Wat belangrijk is om te weten, is dat je vagina een erg directe verbinding heeft met je bloedbanen. Breng je daar beneden bacteriën naar binnen, dan verspreiden die zich uitzonderlijk snel door je hele lichaam, sneller dan via je mond, bijvoorbeeld. Je kan je voorstellen met al die bacteriën en gevoelige huidgebieden dat er al snel infecties kunnen ontstaan daar beneden. Denk aan vaginale infectie, of een seksueel overdraagbare aandoening. Als je je seksspeeltje samen deelt kan je helemaal gemakkelijk ziektes aan elkaar overdragen.

En dat is niet het enige risico wat je loopt, ook de kwaliteit van je seksspeeltje gaat snel achteruit als hij niet goed wordt gereinigd. Veel mensen leggen na het orgasme het speeltje aan de kant om te genieten van de after glow. Een paar dagen later komen ze er dan achter  dat hij nog schoongemaakt moet worden. Als jij jouw seksspeeltje niet op tijd schoonmaakt, kan het zijn dat hij minder lang mee gaat. En je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je favoriete seksspeeltje.

Over het algemeen geldt:

Als je speeltje gemaakt is van een lichaamsveilig materiaal zoals 100% silicone, glas of metaal, dan kan je het meestal gewoon reinigen met water en eventueel een beetje milde zeep.

Een risico hieraan is dat je eigenlijk nooit helemaal zeker kan zijn van welk materiaal je speeltje precies gemaakt is. Je reinigt dus best net iets beter dan dat.

De manier van reinigen

Als je speeltje waterdicht is en gemaakt van een body safe materiaal zoals de Womanizer, dan kan je het dus gewoon met water reinigen. Maak een sopje met een zeepvrije zeep. Gooi daar alle sextoys in die je wilt schoonmaken en reinig die zo grondig mogelijk.

Toy Cleaner

Gebruik een Toy Cleaner. Die zijn bacteriën werend en zorgen er dus voor dat je speeltjes weer helemaal veilig zijn voor gebruik. Er zijn verschillende soorten Toy Cleaners:

Sprays: sommigen moet je weer afspoelen na gebruik, bij anderen is de speeltjes droog wrijven voldoende. Voordeel hieraan is dat de sprays lang meegaan en makkelijk zijn in gebruik. De meeste reinigingsproducten die je vindt, zijn sprays.

Mousse: een mousse die je op je speeltjes kan spuiten en dan even laat intrekken voor je ze helemaal schoon kan wrijven en weer afspoelen. Voordeel is dat je je speeltjes eigenlijk maar 1 keer wast, met de mousse dan ipv met zeep.

UV Reinigingslamp: een nieuw product is een UV Lamp. De lamp dood alle bacteriën. Je moet je speeltjes ervoor uiteraard wel nog eerst handmatig wassen en reinigen, zodat alle lichaamsvocht en glijmiddel verwijderd is.

Opbergen

Het is raadzaam om je speeltjes op een stofvrije plek te bewaren. Vooral sextoys die gemaakt zijn van medische silicone (dat is de beste kwaliteit, dus aanbevolen), bewaar je het beste zo goed mogelijk weg van stof. Het materiaal trekt namelijk enorm stof aan.

Reserveer hier eventueel een speciale lade of doos voor. Maar ook daar kruipt meestal stof in, maak die dus regelmatig schoon. Een speciale bewaarzak is beter. Heb je er geen zakje bijgekregen? Bewaar je sextoys dan toch zoveel mogelijk gescheiden.

Als je speeltjes van slechte kwaliteit zijn, kunnen de batterijen lekken of kan het materiaal van andere speeltjes aantasten. En dat wil je niet in de buurt van je sekstoys die wel van degelijke kwaliteit zijn.

Heb je een vibrator die op batterijen werkt? Haal dan de batterijen er uit als je hem niet gebruikt, om lekken en andere problemen te voorkomen.

Alternatieven

Sommige toys kan je ook desinfecteren door ze te koken. Zoals je dat bijvoorbeeld met menstruatiecups doet, die ook van silicone gemaakt zijn. Een vibrator van siliconen, glas of staal kan gekookt worden, maar check het eerst grondig voor je dat doet. Het zou zonde zijn een dure toy te verpesten op deze manier. En als het een goedkope toy is, is de kans dat ie er tegen kan sowieso al klein.

Sommige mensen beweren dat ze hun sekstoys schoonmaken in de vaatwasser… Of dat je ze kan desinfecteren met dreft… Echt, doe het niet.

Als ze niet elektrisch zijn kan de vaatwasser misschien nog werken. Zonder tabletten, uiteraard. Maar waarom zou je dat doen, als er zo veel andere manieren zijn?

Heb je toch een speeltje dat je moeilijk schoon krijgt?

Bijvoorbeeld omdat er overgangen tussen verschillende materialen aan zijn, randjes of kleine openingen aan zitten of wat dan ook? Je kan altijd kijken naar alternatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld een tandenborstel. Uiteraard kies je hier een apart exemplaar en gebruik je niet degene waar je je tanden mee poetst. En dan schrob je je toy ook gewoon met water schoon.

Je seksspeeltje beschermen

Dus, hoe reinig je je sextoys best? Vooral regelmatig en minstens na ieder gebruik. Als je je toy regelmatig reinigt, gaat je speeltje veel langer mee. En als je iets regelmatig schoon maakt, heb je er ook gewoon minder werk aan.

Over het algemeen kan je zo goed als al je sextoys met water en zachte, milde of antibacteriële zeep schoonmaken! Super simpel!

Een goede vibrator is niet goedkoop en je wilt natuurlijk dat hij zo lang mogelijk meegaat. Je wilt niet de kans lopen dat je, door niet of met de verkeerde schoonmaakmiddelen, je favoriete speeltjes beschadigt. Daarnaast zijn agressieve schoonmaakmiddelen die gevaarlijk zijn voor de vibrator, waarschijnlijk ook gevaarlijk voor je eigen lichaam.

Dus reinig jouw sextoys na (en, als je het echt goed wilt doen ook voor) elke beurt, gebruik een goede toycleaner en bescherm jezelf en je seksspeeltjes.

Een reactie op “Hoe reinig je sextoys het beste?

  1. Pingback: Satisfyer Pro Traveler versus Womanizer Liberty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Als je bij ons winkelt, krijg je cookies.