Vrouwen en hun orgasme.
Het vrouwelijk orgasme is voor velen nog steeds een mysterie, wat er mede debet aan is dat er zoveel schadelijke ideeën bestaan hierover. Want een heerlijke vrijpartij kan wel zeker eindigen in een orgasme voor haar. Het hoeft niet, maar het kan en mag zeker wel!
Het vrouwelijk orgasme is een genot.
Een orgasme is voor een vrouw net als voor een man ronduit heerlijk en een intens gevoel. Waar het orgasme voor de man een functie heeft, het verspreiden van zijn zaad, heeft het voor haar eigenlijk geen andere bewezen functie dan genot. Het vrouwelijk orgasme is namelijk niet nodig om zwanger te raken.
Waarom heeft een vrouw eigenlijk een orgasme?
We leggen je uit waarom en wat er gebeurt tijdens een orgasme. Ook bespreken we een aantal dingen die fabels blijken te zijn.
Bij het mannelijke orgasme is het doel heel duidelijk. Bij het ejaculeren komt hun sperma in de vagina terecht, wat ervoor kan zorgen dat er een zwangerschap ontstaat, wat weer zorgt voor het voorbestaan van de mensheid.
Hoewel het vrouwelijk orgasme vele voordelen biedt is het doel minder duidelijk. Maar ook al is er geen enkel onderzoek wat aantoont dat het vrouwelijk orgasme een functie heeft, wil dat nog niet zeggen dat het nergens toe dient.
Niet alles wat ons lichaam doet heeft een duidelijk doel. De clitoris is daar een voorbeeld van. In de top komen meer dan 8000 zenuweinden bij elkaar, wat deze erg gevoelig maakt. Het enige doel wat de clitoris heeft is het verschaffen van genot wat uitmondt in een orgasme.
Wat gebeurt er tijdens het vrouwelijk orgasme?
Door opwinding stroomt er meer bloed naar de intieme delen waardoor ze opzwellen en gevoeliger worden. Ook de hartslag, de bloeddruk en de ademhaling nemen toe als de opwinding groter wordt.
Wanneer het orgasme nadert gaan vaak de spieren samentrekken of trillen. Als dan het orgasme zich aandient ervaren veel vrouwen ritmische spiersamentrekkingen in de vagina. De ontlading en ontspanning geeft een heerlijk loom en bevredigd gevoel.
Seksuele stadia.
Er zijn vier verschillende fases in opwinding. Dit werd voor het eerst ontdekt in de jaren zestig door Masters en Johnson, twee Amerikaanse seksuologen. In 1966 publiceerden Masters en Johnson hun bekendste boek, ‘Human Sexual Response’. Hoewel niet iedere onderzoeker het met hun zienswijze eens is, zijn dit toch nog steeds de meest gevolgde fasen:
– opwinding, waarbij de opwinding toeneemt
– plateau, waarbij de opwinding toeneemt en afvlakt
– orgasme, wat intense gevoelens van genot veroorzaakt
– ontspanning, waarbij de opwinding afneemt
Waar bij mannen geldt dat zij eerst moeten bijtanken voor ze weer een orgasme kunnen krijgen geldt dit voor het vrouwelijk orgasme niet. Menige vrouw is in staat om meerdere orgasmes achter elkaar te krijgen.
Voordelen van orgasme.
Het genot dat het vrouwelijk orgasme veroorzaakt kan er toe bijdragen dat ze vaker seks wil, wat voor de binding met haar partner aanzienlijke voordelen heeft.
Tijdens het orgasme komen er ook heel wat hormonen vrij in de hersenen. Het is dus niet alleen een fysieke reactie. Al met al is het een cocktail van dopamine, oxytocine, adrenaline en prolactine.
Dopamine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je ervaart een geluksgevoel als dat vrijkomt.
Oxytocine, bekend als het liefdeshormoon, zorgt voor een sterkere binding aan de persoon waar je mee vrijt. Het is hetzelfde hormoon wat ook vrijkomt tijdens borstvoeding om moeder en kind met een onlosmakelijke band te verbinden.
Prolactine en adrenaline zorgen voor een bevredig en ontspannend gevoel. Mede daardoor is een orgasme stres verlichtend, angstverminderend en pijnstillend. Dat is een mooie bijkomstigheid bij hoofdpijn en menstruatiepijn. Ook slaap je beter na een orgasme en krijg je een groter gevoel van eigenwaarde.
Geluksmomenten.
Orgasmes zijn geluksmomenten waardoor je humeur verbeterd, je immuniteit wordt versterkt en je relatie krijgt er een boost van. Reden genoeg om wat vaker op zoek te gaan naar dat heerlijke gevoel en die zachte blos op je wangen. Veelvoorkomende misvattingen
Misvattingen over vrouwelijke orgasmes.
Helaas bestaan er nog altijd een aantal mythes die nodig doorbroken moeten worden. Met name deze:
Veel mannen en ook vrouwen denken een orgasme door penetratie zou moeten gebeuren. Dit lukt echter maar een klein aantal vrouwen, de meeste hebben stimulatie van de clitoris nodig om zover te komen. Helemaal niet vreemd dus als je niet klaarkomt tijdens penetratie.
Niet kunnen klaarkomen heeft niets te maken met psychische problemen. Bekijk de film Hysteria maar eens om te weten hoe men er vroeger mee om ging. Natuurlijk kunnen relatieproblemen, trauma’s en dergelijke het wel moeilijker maken.
Het vrouwelijk orgasme kan het gevolg zijn van verschillende soorten stimulatie, waaronder vaginaal, clitoraal en/of tepelcontact. Niet iedereen komt klaar van dezelfde stimulatie.
Pijnlijke seks.
Ook zijn er vrouwen die worstelen met een orgasme door onvoldoende natuurlijke vochtigheid van de vagina. Vaak is dit te wijten aan het gebruik van medicatie zoals anticonceptie of tijdens de zwangerschap. Ook na de menopauze ervaren veel vrouwen dat ze minder nat worden, gelukkig helpt een goed glijmiddel bij al deze klachten.
Vrouwen ervaren soms ook een onverklaarbare pijn in de vagina of rond de vulva. Dit heeft meestal een lichamelijke oorzaak en kan heel goed behandeld worden.
Vrouwen en orgasme.
Het orgasme is een complexe psychologische en biologische ervaring. Niet elke vrouw heeft even veel behoefte aan een orgasme. Voor hen is de liefdevolle verbinding al genoeg. Ook zijn vrouwelijke orgasmes elke keer weer anders. Van explosief tot aan een fijn gevoel, alles hangt samen met de omstandigheden.
Uit onderzoeken blijkt dat lesbische vrouwen veel vaker klaarkomen dan hetero of biseksuele vrouwen. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat vrouwen zelf veel beter weten wat hen over de drempel van een orgasme brengt. Bovendien speelt penetratie een minder grotere rol bij lesbische stellen.
Wat als je geen orgasme kunt krijgen?
Als je nog nooit een orgasme hebt gehad en twijfelt of het wel voor jou is dan hebben we hier een aantal factoren die wellicht je in de weg kunnen staan bij het klaarkomen. De relatie van een persoon met zijn partner kan dus al dan niet invloed hebben op zijn vermogen om tijdens de seks een orgasme te krijgen. Sommige vrouwen worden gewoon niet op de juiste manier gestimuleerd, de enige manier om daar wat aan te doen is communicatie en/of laten zien wat bij jou werkt.
Orgasme blokkades zijn:
- spanning, stress
- problemen met de geestelijke gezondheid
- lichamelijke ongezond
- problemen met de geslachtsdelen
- een historie van abortus
- een geschiedenis van genitale verminking
- seksueel misbruik
- religie kan (onterecht) seksuele schaamte en stigma bewerkstelligen
Gelukkig zijn er ook dingen die je helpen kunnen op weg naar het vrouwelijk orgasme.
Zoals daar zijn:
- het aanspannen van je bilspieren
- dagelijkse genegenheid van een partner
- positief lichaamsbeeld
- betere seksuele voorlichting
- intieme communicatie met een partner
- masturbatie om te ontdekken wat goed voelt.
Koude voeten.
Wist je dat koude voeten ook een belemmerende factor kunnen zijn? Koude voeten zijn afleidend en je lichaam heeft warmte nodig om op de juiste graag van opwinding te komen. Dit behaaglijke gevoel kalmeert de delen van je hersenen die de amygdala en de prefrontale cortex genoemd worden. Deze delen van je hersenen is waar angst vandaan komt en gereguleerd wordt. En laat dat nou nét een emotie zijn die we liever niet hebben tijdens de seks.
Gewoon sokken aantrekken kan dan al de oplossing zijn.
Masturbatie.
Het is zo jammer dat veel vrouwen nooit de moeite nemen om zichzelf te ontdekken op seksueel gebied. Neem eens de tijd voor jezelf. Ontdek jezelf en laat je partner weten wat jij fijn vindt. Ontdek welke stimulatie je nodig hebt, het kan helpen om ook samen tot een orgasme te komen tijdens het vrijen. Klaarkomen kun je leren en is niet voorbehouden voor een handvol ‘gelukkige’ vrouwen. En vergeet niet: genot is het doel van masturbatie en seks. Gewoon lekker genieten en niet het orgasme als doel stellen. Dan volgt het orgasme vanzelf.
Pingback: Clitoris: alles wat je moet weten over het genotsknopje